#Knihatydne | Květa Fialová. Martin Slunečko. Magické hory.

8. 8. 2022

Už jste se přidali k naší soutěži #VzhuruDoOblak? Pokud ne, přinášíme inspiraci v podobě #Knihytydne. Nádherné putování Květy Fialové a Václava Cílka po několika významných vrcholech Čech a Moravy.

 

Jak píše Květa Fialová v doslovu: „S novým dnem nový zážitek. Každý okamžik je zázrak, nesmíme promarnit ani vteřinu života. A když se nám zdá svět k neunesení, hory nám pomohou. Když vystoupáme na vrcholek, vidíme svět z nadhledu a pak vidíme jinak i sebe. A když je zatažená obloha, nemůžeme vidět jen šedivé mraky."

Jde o to, z které strany mraky vnímáme, odshora na ně svítí slunce. Moje maminka mi vždy připomínala Mahenovy verše: Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj. Moc si vážím té posedlosti krajinou, kdy lidé byli a jsou dodnes schopni ve dvě ráno vstát a putovat třeba na Milešovku. A když vyrazíme, jdeme ještě tmou, vnímáme vůni lesa a luk, pak začnou pohasínat hvězdy, a to už stoupáme po kamenité cestě na vrcholek hory. Ještě pár kroků a vidíme daleký obzor. Pro mne je nejcennější pocit štěstí a svobody lidí, kteří čekají na vrcholku hory. Na zázrak, na vycházející slunce. Každý máme svůj Everest a může to být Blaník, nebo jen Petřín.

 #TeamTelovychova #VzhuruDoOblak #fnol #fnolomouc