Každý v průměru dvě kila navíc. Odborníci z FN Olomouc nabízejí v boji s nadváhou výuku nordic walking

1. 7. 2020

Statistika hovoří neúprosně. Za dobu koronavirové pandemie přibrali lidé v České republice na váze v průměru dva kilogramy. A snadno nabytá deka se shazují velmi těžce. Pomoc nabízí Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc. Její specialisté si pro zájemce připravili kurzy výuky správné techniky nordic walking, tedy chůze se sportovními holemi. A nadále s úspěchem nabízejí rovněž služby své vyhledávané obezitologické ambulance pro dospělé.

„Nordic walking je sportovní aktivita původem z Finska, která spočívá v kondiční chůzi se speciálními hůlkami. Je vhodná pro všechny věkové i výkonnostní kategorie od zdatných sportovců až po rekonvalescenty. A další výhodou této pohybové aktivity je, že ji lze provozovat kdekoli a kdykoli, v jakémkoli ročním období,“ připomíná přednostka Kliniky tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc prof. MUDr. Eliška Sovová, Ph.D., MBA.

Nordic walking podle jejích slov zlepšuje srdeční činnost, reguluje krevní tlak, zlepšuje krevní oběh, působí příznivě na dýchání, zvyšuje pohyblivost páteře, zapojuje 90 procent všech svalů těla a může přispět k regulaci váhy i větší psychické pohodě. „Hole při tomto sportu poskytují jistotu opory, což ocení zejména senioři,“ dodává profesorka Sovová.

Výuka nordic walking na olomoucké klinice tělovýchovného lékařství zahrnuje deset lekcí, které se konají vždy v úterý od 15.30 do 16.30 na dvoukilometrovém okruhu ve Smetanových sadech pod vedením zkušených instruktorů. Ti jsou připraveni nabídnout zájemcům zapůjčení holí zdarma. Kapacita kurzu je dvacet lidí a první lekce na zkoušku je zdarma. Zájemci se mohou hlásit na telefonním čísle 588 445 389, emailem na adrese tvl@fnol.cz nebo prostřednictvím registračního formuláře ZDE.

Po odeznění epidemie koronaviru, při níž každý z nás podle statistik přibral v průměru dvě kila, se velkému zájmu veřejnosti těší Program řízené redukce hmotnosti, který Klinika tělovýchovného lékařství a kardiovaskulární rehabilitace Fakultní nemocnice Olomouc úspěšně provozuje. V rámci tohoto programu zde totiž pod dohledem odborníků přišli někteří obezitou trpící pacienti až o desítky kilogramů. Součástí komplexní péče je vstupní interní vyšetření včetně odběrů krve a spiroergometrie s hodnocením tlakové a frekvenční reakce na zátěž. Pacientům je stanovena kardiorespirační zdatnost a určeny vhodné tepové frekvence pro aerobní aktivitu. Pomocí nepřímé kalorimetrie se u nich zjistí hodnota klidového metabolismu na základě spotřeby O2 v klidu a součástí péče je rovněž bioimpedanční měření složení těla (stanovení procenta tukové tkáně, svalové hmoty a vody v těle). „Dále u pacientů vyšetříme pohybový aparát fyzioterapeutem a následně stanovíme vhodnou individuální či skupinovou pohybovou terapii, jejíž součástí je aktivace hlubokého stabilizačního systému. Naším cílem je motivovat pacienty k pravidelné pohybové aktivitě, která jim přináší pozitivní vliv na zdraví a současně radost,“ zmiňuje lékařka kliniky MUDr. Katarína Moravcová.

Ve spolupráci s nutriční terapeutkou jsou účastníkům programu upraveny stravovací návyky. „Důležité je naučit se pravidelnému režimu, aby se podařilo nastartovat metabolismus správným směrem. Důraz se klade na vhodné vyvážení jídelníčku. Cílem je naučit klienta sestavit si aktivně jídelníček tak, aby přijímal optimální množství energie ve vhodné skladbě. Individuálně je také možná psychoterapie ve spolupráci s psychologem,“ doplňuje MUDr. Moravcová.