#KnihaTýdne | Pavel Maruška. Ladislav Nodl. Vaříme ze zeleniny
10. 1. 2022Základní zásady jsou shrnuty do 7 bodů:
- Zeleninu nakupujeme jen v přiměřeném množství (omezit skladování)
- Před úpravou ji důkladně umyjeme studenou vodou (zeleninu v celku)
- Zeleninu krájíme nebo strouháme rychle a těsně před úpravou, a to nástrojem z nerezové oceli nebo z umělé hmoty
- Zeleninu dusíme nebo vaříme pokud možno co nejkratší dobu, při vaření ji vkládáme do vařící vody. Vývar použijeme při přípravě jiných pokrmů.
- Zeleninové pokrmy nepředvařujeme, neudržujeme dlouho v teplém stavu a zbytečně neohříváme.
- Úpravou zeleniny na syrové saláty s použitím kyselé zálivky zajistíme vyšší obsah vitamínu C a karotenu.
- Zeleninu připravujeme v přikrytých a zcela naplněných nádobách. Míchání omezíme na minimum, abychom snížili vliv