#KnihaTýdne | Pavel Maruška. Ladislav Nodl. Vaříme ze zeleniny

10. 1. 2022

Základní zásady jsou shrnuty do 7 bodů:

  1. Zeleninu nakupujeme jen v přiměřeném množství (omezit skladování)
  2. Před úpravou ji důkladně umyjeme studenou vodou (zeleninu v celku)
  3. Zeleninu krájíme nebo strouháme rychle a těsně před úpravou, a to nástrojem z nerezové oceli nebo z umělé hmoty
  4. Zeleninu dusíme nebo vaříme pokud možno co nejkratší dobu, při vaření ji vkládáme do vařící vody. Vývar použijeme při přípravě jiných pokrmů.
  5. Zeleninové pokrmy nepředvařujeme, neudržujeme dlouho v teplém stavu a zbytečně neohříváme.
  6. Úpravou zeleniny na syrové saláty s použitím kyselé zálivky zajistíme vyšší obsah vitamínu C a karotenu.
  7. Zeleninu připravujeme v přikrytých a zcela naplněných nádobách. Míchání omezíme na minimum, abychom snížili vliv